Spillested
Som spillested er der flere faktorer, som spiller ind på jeres klimaaftryk, som energi, indkøb, affald og transport

Her vises graf fra en ældre tysk undersøgelse, som viser procentuel reduktion i forbruget ved at køre en fokuseret indsats på strømforbruget.
-
Mål jeres energiforbrug
For at blive bedre, bliver du nødt til at kende dit forbrug. Et godt sted at starte er med dit energiforbrug. De fleste tal kan du få online. Få et overblik over dit forbrug af varme, køling og strøm. Når du har det kan du begynde at se på jeres standby forbrug, jeres forbrug under events, hvornår bruger huset energi osv.
Har I mulighed for at generere jeres egen energi, som solvarme eller el.
-
Transport
Gæsternes transport står ofte for den største miljøpåvirkning ved koncerter – og er også den påvirkning, som er sværest for dig som spillested at styre, men du kan hjælpe dine gæster og artister til at være mere miljøbevidste.
Sørg for at biler og trucks ikke står i tomgang, I flere kommuner er det max tilladt i 1 minut). Hvis dine artister kommer i turbus, så sørg for, at den kan kobles på el-nettet.
Informer gæster om offentlig transport og sørg for, at der mulighed for cykelparkering.
-
Catering
Her har I en stor mulighed for at påvirke klimaaftrykket. I kan f.eks. tilbyde grønnere mad, lokalt producerede fødevarer, sørge for at minimere madspild, reducere emballageforbruget. Rødt kød har et meget højt CO2 aftryk, hvilket også gælder frugt og grønt, som er fløjet ind.
-
Indkøb
Når I køber ind, tænk over om der er noget, som kan gøres bedre, reduceres eller ændres. Kemi, parfume, grønne mærkningsordninger, eller hvad med jeres drikkevarer, hvordan transporteres de og opbevares? Bruger I refurbished elektronik, genopladelige batterier. Det er lidt samme øvelse, som når du tjekker dine forsikringer.
-
Hav styr på skraldet
Kig på jeres affald, kan I gøre det bedre? Kan I undgå at skabe affald, har i sorteringsmuligheder front og backstage. Kan I finde ud af at sortere? Kan rengøringen? Har I containere i gården/i kælderen som opfylder jeres sorteringsbehov?
-
Miljøpolitik?
Har I en holdning til miljø og bæredygtighed? Har I udarbejdet en politik? Kender I jeres forbrug, har I en plan for hvor, I kan nedsætte det?
-
Grøn pension & Bank
Stil krav til jeres bank, pensions- og forsikringsselskab om, at de opfører sig etisk forsvarligt og ikke investerer jeres midler i fossile investeringer.
-
Kommunikation
Husk at kommunikere til dit team om, hvad målet er, hvordan I skal nå det og hvorfor.
Det er også muligt at kommunikere til brugerne af stedet, artister, teknikkere, leverandører, gæster m.m.
Seneste nyheder for spillesteder
Så kom rapporten! De sammenligner data fra Massive Attacks koncert i Bristol fra sommeren 2024 med en tænkt koncert, hvor grønne tiltag ikke er inkluderet. Til Act 1.5 var der 32.000 gæster. De brugte batteridrevet strøm, havde indført incitamenter for at..
Erhvervshusene rundt i landet har netop åbnet en pulje, som giver tilskud til kortlægning af CO2 og til kompetenceudvikling. Du kan søge, hvis du har et CVR nr, påvirker klimaet og er villig til at bruge timer på at kompetenceløfte dig og dine kolleger …
Musiklivets Partnerskab for Bæredygtig Udvikling har i samarbejde med The Footprint Firm udarbejdet en analyse til et metodeforslag for, hvordan CO2 udledningen for musikbranchen i Danmark kan beregnes. Analysen viser, at der mangler data ..
NAA (National Arena Association) har udviklet en række dokumenter i samarbejde AGF (A Greener Future). De er primært tænkt til jer, som har bygninger, men andre kan også lade sig inspirere! Sættet består af et hoveddokument: Green …
Hvis du ønsker at reducere jeres aftryk, er det meget relevant at tage stilling til jeres indkøb. Du kan lade dig inspirere af Roskilde Festivalens indkøbspolitik. Den er overskueligt opbygget, inddelt i områder med ansvarlige kontaktpersoner i organisationen og…
Så er der hjælp at hente hos Plantebaseret Videnscenter, som bl. a har assisteret Roskilde festival og Northside. De har pt. et projekt, som er målrettet festivaler og attraktioner. I sommeren 24 var de rundt på flere festivaler for at undersøge udbuddet af mad…
Hvis I overvejer, at give jer i kast med en dobbelt væsentlighedsanalyse, eller er i tvivl om, hvad det er for en størrelse, så kast et blik på den, som Koda og deres nordiske kolleger: STIM, Teosto, Tono og STEF har udarbejdet i samarbejde…
Roskilde Festival har i samarbejde med Changing Food udarbejdet en analyse af deres indkøb af fødevarer til festivalen med data fra 2023, som de i vanlig stil deler med alle - tak for det! Det er interessant læsning omkring fordeling af …
I forlængelse af vores spørgeskemaundersøgelse i foråret 24 til koncertsteder og festivaler har vi afholdt workshops i, hvordan du beregner dit CO2 fodaftryk og hvordan du opstiller mål og udarbejder en plan for reduktioner - dit håndaftryk. Vi …
I samarbejde med Klimaskovfonden og Aarhus Kommune planter NorthSide nu træer på 8,7 hektar ved Vilhelmsborg. Planen er, at 100 hektar landbrugsjord skal omdannes til natur og skov til gavn for miljø, biodiversitet, borgere og at der …
Er afholdt, lukket for tilmelding.
Plantebaseret Videnscenter er tovholder på 3 inspirations-workshops i, hvordan du kan få succes med salget af plantebaseret mad og øge andelen af plantebaserede fødevarer..
I et år kører Aalborg Kongres & Kultur Center (AKKC) et pilotprojekt, hvor alle publikummer har gratis offentlig transport inkluderet i deres billet. Det er et samarbejde mellem Nordjyllands Trafikselskab (NT) og Ticketmaster. Publikums…
”Bands skal rejse til ud til deres publikum - ikke omvendt” fra “Ticket to ride” rapporten. Publikumstransport har et meget stort aftryk ved afholdelse af koncerter. To tyske organisationer har arbejdet med projektet ”Ticket to ride”, hvor de har kortlagt …
Massive Attack har afviklet deres “Massive Attack’s Act 1.5 Climate Action Accelerator" koncert i Bristol, hvor de har arbejdet henimod, at det skal være muligt at afvikle en koncert, som kan holde sig under 1,5 grads temperaturstigngen, dvs. …
Smukfest har udgivet en rapport om deres valg af rPET krus, dvs. krus som er genanvendt og som holdes i et lukket cirkulært kredsløb, hvor de indsamles, bearbejdes for at genopstå som et plastkrus. Det er et samarbejde mellem Royal Unibrew, Dansk …
Er afholdt, lukket for tilmelding.
Sammen med Dansk Live afholder vi webinar om “Kom i gang med kortlægning af dit CO2 aftryk” tirsdag den 3. september 2024 kl. 9.30 - 11.00…
Er afholdt, lukket for tilmelding.
Vi afholder et workshop forløb i “Kom i gang med kortlægning af dit CO2 aftryk” og “Kom igang med miljøpolitik og handlingsplan”. Det sker i København og Aarhus…
I samarbejde med Dansk Live og Musiklivets Partnerskab for Bæredygtig Udvikling har vi foretaget en spørgeskema undersøgelse til koncertsteder og festivaler i Danmark. 96% ønsker at reducere sit klimaaftryk, men lidt over halvdelen …
I samarbejde har Aalborg Kommune, Energy Cluster Denmark og forskere fra Aalborg Universitet udviklet en mobil batteritrailer med solceller. Den er netop rullet ud den 1. oktober 2023 til koncert i det grønne med Dorthe Gerlach og efterfølgende med..
FORCE Technology udførte i 2018 en LCA-rapport (livscyklusanalyse) for Københavns Kommune. Rapporten fastslår, at brug af genbrugskrus, som kan vaskes op, er den mest miljøvenlige løsning. For at opnå det bedste resultat skal…
Hvad er så bedst at tilbyde vand på karton eller på plast? Vand på plastflaske er en del af det danske retursystem, hvor karton i dag kan smides ud til genanvendelse. DTU har udarbejdet en screenings-LCA rapport på området for Bryggeriforeningen…
Guidelinen beskæftiger sig med de seneste retningslinjer for spillesteder og teatre vedrørende energiforbrug og CO2-udledning og kan være god at kende. Hvis du har styr på EU Green Deal, EU Climate Law og cirkulær økonomi, så kan du …
I kan søge om tilskud til energiforbedringer hos Energistyrelsen forudsat, at driftstøtte ikke udgør over 50% af jeres aktiviteter og, at I har ansatte på stedet. Der gives op til 50% i støtte til energireducerende tiltag. Så hvis I ikke har skiftet til LED endnu…
Per 31.12.22 er der krav om, at erhverv skal sortere affald i samme fraktioner som husholdninger - 9 fraktioner. Kommunerne vil fremadrettet føre tilsyn om det sker. Så måske, at I skal tjekke, om I sorterer korrekt og kontakte jeres affaldsindsamler…
Hvis du ikke er overgået til LED, kan du beregne driftsbesparelsen ved at benytte Energistyrelsens Beregner. Du har mulighed for at angive forskellige lyskilder, varighed, watt m.m….
Hvis I overvejer at skifte engangskrus ud med genbrugskopper, så har Refill og City to the Sea udarbejdet en engelsk guide målrettet events og forskellige aktører, for at hjælpe arrangører på vej. De beskriver logistik, priser, pantforslag m.m. …
Energistyrelsen har udarbejdet en fin beregner. Den er egentlig udarbejdet til forbrugere, men den giver dig et godt overblik over strømforbrug på el, elektronik, køl, madlavning, vask og rengøring. Forbruget kan omregnes til kroner. Standard prisen…
Spillestedet TRAIN i Aarhus har de sidste par år arbejdet med grøn bæredygtighed. De har kortlagt deres energiforbrug, kigget på indkøb, arbejdsprocesser og afholdt interne workshops. Med baggrund i deres rejse, har de udarbejdet en …
Interesseorganisationen Dansk Live har i 2019 udviklet en fin guide til festivaler og spillesteder, som du kan bruge som inspiration til jeres arbejde med bæredygtighed…
A Greener Festival har udarbejdet en grundig rapport over “Bring me the Horizons” tur i 2021. De besøgte større arenaer og har kortlagt forbrug lige fra transport, energiforbrug, catering, overnatning osv. De har beskrevet, hvor det gik godt og hvor …