Beregn CO2
Hvis du ikke kender dit forbrug, så er det svært at sætte mål og forbedre sig
I forlængelse af vores spørgeskemaundersøgelse i foråret 24 til koncertsteder og festivaler har vi afholdt workshops i, hvordan du beregner dit CO2 fodaftryk og hvordan du opstiller mål og udarbejder en plan for reduktioner - dit håndaftryk. Vi brugte Klimakompasset, da det er et gratis værktøj som Erhvervsstyrelsen står bag, derfor tager Kvikguiden udgangspunkt i Klimakompasset. Du kan læse om nogle af de andre klimaberegnere her på siden.
Ved evalueringen lærte vi, at deltagerne havde et ønske om en enkelt kortfattet kvikguide til at komme igang med CO2 beregning, beregning af pendling, forplejning og en opgørelse over emissionsfaktorer, som ikke eksisterer i Klimakompasset, de dokumenter har vi samlet her på siden og håber, at du også kan få glæde af dem!
Vi har udarbejdet en kortfattet kvikguide til, hvordan du konkret kan komme i gang med at lave CO2 beregninger i Klimakompasset.
Her kan du finde et excel ark til som kan støtte dig i din beregning af medarbejderpendling. (Det er scope 3)
Hvis du ønsker at skabe overblik over CO2 udledning ved forplejning til crew, band og andre kan du benytte dette ark. Arket har låste felter, og du kan taste i den grønne kolonne. (Det er scope 3)
Vi har samlet nogle emissionsfaktorer, som ikke er tilgængelige i Klimakompasset på forplejning, overnatning, HVO (biodiesel), som du kan finde i arket.
Tak til jer som svarede på spørgeskemaet resultaterne kan du se her, hvis du ikke har set dem endnu. Tak til jer der deltog og udvekslede erfaringer! Tak til Dansk Live som støttede op om projektet hele vejen og til Augustinus Fonden og Musiklivets Partnerskab for Bæredygtig Udvikling, som gjorde det muligt.
Der findes en del værktøjer der kan hjælpe jer med at beregne CO2 udslippet. Det er ikke så vanskeligt, som det lyder!
I skal starte med at finde data på den energi I bruger til at holde jer kørende, som fjernvarme, olie, gas, el, petroleum, koks, piller mm. I dag ligger det oftest online og elforbruget logges på minuttet og fjernaflæses.
Elselskaberne har data, som du kan downloade. Log ind hos jeres el-udbyder og hent jeres data. Alternativt kan du finde informationen på fakturaer. Udover forbruget, peak perioder er det lærerigt at se på timeforbruget også i nedlukningsperioder som weekender og ferier for at reducere ”standby” forbruget yderligere.
Du skal etablere et referenceår, gerne før eller efter Covid-19 ramte, så du har et "normalt" år, du kan måle op imod. Hvis I ejer egne køretøjer, skal de også regnes med.
Når du er i land med energidelen, så kan du gå i gang med affald og vand. Igen er tallene nemme at få fra din affaldsindsamler og forsyningsselskab. De fleste udbydere af CO2 beregnere kan håndtere affald, men ikke vand. Hvis du vil vide mere, løber panden mod muren, så send en mail, eller ring til os. Vi har brugt tid på at sætte os ind i de forskellige CO2 beregnere.
Der findes en række gratis og udmærkede værktøjer, nogle mere simple og nogle mere sexede end andre. Nogle behandler primært dine data fra Scope 1 og 2, andre indeholder også mulighed for at foretage beregninger på udledninger i Scope 3.
Julie’s Bicycle har udviklet CC Tool - Creative Climate Tool (har ændret navn et par gange). Værktøjet har eksisteret i over 10 år og var oprindelig tiltænkt musiklivet. Senere er kunst, scenekunst, events m.m. kommet til. Statens Kunstfond havde adgang til en dansk version, som er lukket ned. Den engelske version er for nyligt blevet opdateret på materialer, affald, grafik og med mulighed for at bygge sit eget projekt. Den har ikke de danske emissionsfaktorer på el og fjernvarme.
Der findes en danskudviklet version, Klimakompasset, som ligger på Virksomhedsguiden, den tager højde for de danske emissionsfaktorer på el og fjernvarme. (Dvs. den CO2 udledning, som er forbundet med at købe el og fjernvarme i DK). Kræver, at du bruger Mitid for at logge ind, bruger du Mitid Erhverv kan du dele oplysninger med dine kolleger. Den har fået et afsnit med ESG Rapportering på E-delen.
Climaider en en dansk udbyder, som tilbyder CO2 beregning gratis for private forbrugere, for virksomheder koster det et årligt beløb. Hvis du er dig selv, giver den et fint overblik over, hvor du kan gøre en forskel.
Climate Impact (tidligere Climate Care) har været på markedet længe og har opdateret deres version. De har ikke de danske emissionsfaktorer på el og fjernvarme. Deres fokus er på at balancere dine udledninger, dvs, at du kan købe CO2 reduktioner i projekter eksempelvis for
Carbonfootprint kan både vælges til én person og til firma. De tilbyder forskellige løsninger, fra en lille version, som er gratis at anvende til de udvidede model, hvis du er en del af en større organisation. De udvidede modeller kræver, at du har licens.
Green Producers Club er et nyere og brugervenligt værktøj. Det er oprindelig udviklet til film og TV branchen og har nu tilføjet events og festivaler. Det indeholder en lang række emissionsfaktorer, som også omhandler catering og materialer. For at benytte systemet skal du købe en årlig licens.